Общо обяви: 76

Общо потребители: 212656

Добре дошъл, посетител ! [ Регистрирай се | Вход

20 септември 2020 (неделя) 17:03

Горанов подготвя нови мерки за облекчаване на бизнеса

Новите 81 мерки имат за цел да насърчат инвестициите

29.3.2016

Горанов

Мерки за бизнеса

Министерството на финансите подготвя нови 81 мерки, които целят да облекчат административните процедури и да стимулират инвестициите. Те са публикувани за обществено обсъждане.

Сред мерките са отмяна на две наредби за хранителния бранш – за системите за самоконтрол на фирмите и за хигиената на храните, които принуждавали фирмите да плащат хиляди на консултанти, за да им поддържат документацията.

Друга мярка предвижда да продължи намаляването на таксите, събирани от Агенцията по вписванията. През 2013 г. при разходи за 17 млн. лева агенцията е отчела 55.5 млн. лв. приходи. Това противоречи на изискването таксите да са такива, че да покриват само разходите на съответното ведомство, припомнят от финансовото министерство.

От няколко години все още не са отпаднали някои такси за услуги по Закона за местните данъци и такси. Такъв е случаят таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общината. Това е нещо, което би трябвало да се проверява по служебен път от институцията, която се интересува от информацията, вместо бизнесмени и граждани да си вадят документ срещу заплащане. Тази такса сега се определя произволно и варира от 2 лв. до 30 лв.

Сред забавените с години облекчения са и промени в Закона за устройство на територията, в съгласувателните процедури по ОВОС, в процедурите по опазване на културното наследство и т.н. Сред мерките, които се предлагат в сегашния план, е и изготвянето на съвсем нов закон за акцизите.

По http://www.economic.bg

Добавена на от:

Етикети:

838 Общо преглеждания, 1 за днес

5.0/35
4 порции

  

Сходни рецепти

Реклама

Вашият коментар

Вип обяви